Kuva: Riku Valleala

LAJIKUVAUS

Pyörätuolikelaus on yksi maailman harrastetuimmista ja seuratuimmista vammaisurheilulajeista. Pyörätuolikelaus on ollut mukana paralympialaisissa heti ensimmäisistä Rooman vuoden 1960 paralympialaisista lähtien.

Pyörätuolikelauksessa kilpaillaan eri pituisilla matkoilla lajia varten valmistetuilla kolmipyöräisillä alumiini- tai hiilikuiturunkoisilla kelaustuoleilla. Kelaustuoli painaa renkaineen noin 9 kiloa. Kelaustuolin hinta on noin 4 000 euroa. Kelaajat käyttävät myös kelaushanskoja sekä pakollista kypärää.

Lajissa kilpailtavat matkat ovat 100, 200, 400, 800, 1 500, 5 000 ja 10 000 metriä sekä maraton, jonka pituus on 42,195 kilometriä.

Kuva: Veikko Kähkönen

Pyörätuolikelaajat jaetaan heidän vammansa mukaan kuuteen eri luokkaan.

Luokat T51–T54 ovat pääasiassa selkäydinvammaisten ja amputaatiourheilijoiden luokkia. Luokissa voi olla myös urheilijoita, joilla on esimerkiksi synnynnäisiä epämuodostumisia tms.

Luokissa T51 ja T52 kilpailevilla kädet ja vatsalihakset eivät toimi normaalisti.

Luokan T53 kilpailijoiden vartalon tasapaino on heikko, lisäksi heidän vatsalihaksensa eivät toimi normaalisti. Kädet toimivat normaalisti.

Luokan T54 kilpailijoiden vatsalihakset toimivat normaalisti tai melko normaalisti ja heidän tasapainonsa on hyvä. Kädet toimivat normaalisti.

Lisäksi on luokat T33–34, joissa kilpailee pääasiassa CP-vammaisia urheilijoita. Luokissa voi olla myös urheilijoita, joilla on geenimutaatioita ja/tai muita pieniä harvinaisia vammoja.

Kuva: Nina Jakonen

Vammaisurheilijan vastakohta on vammaton urheilija, ei siis normaali tai terve urheilija.

Pyörätuoli on kulkupelin oikea nimike, ei rullatuoli.

Ei puhuta myöskään invalidista, vaan vammaisesta henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vamma.